Messenger

csütörtök

Szülés után újra formában Pilates-szel

      Kisbabánk megszületése után szeretnénk minél előbb visszanyerni régi formánkat. Ez nem csoda, hiszen az esetek többségében csalódottan tapasztaljuk, hogy bár a pocaklakó már nincs odabenn, pocakunk nem sokkal lett kisebb. A terhesség alatt oly sokszor kialakuló hátfájás sem múlik el egykönnyen, sőt a baba emelgetésének és a kényelmetlen testhelyzetben való szoptatás hatására még fokozódik is.

Hogyan segít ebben a Pilates?

    Először is egy kis anatómia, hogy jobban megértsük mi változott meg testünkben, mit kell helyreállítanunk?
A terhesség alatt a baba növekedésével az egyenes hasizmok lazulni kezdenek, hogy teret adjanak a pocak növekedésének. Majd ahogy egyre nő a hasunk a két hosszanti hasizomköteg közötti kötőszövet (line alba) megereszkedik és a hasizomkötegek eltávolodnak egymástól. Ez az állapot szülés után is megmarad (sokszor be lehet nyúlni a hasizmok közé) és csak nagyon lassan regenerálódik.
     Másik fő változás a gerincoszlopunkat érinti. A pocak növekedésével megnő az ágyéki gerincgörbület (az S alak alsó része) hogy ellensúlyozza az előre álló pocak súlyát. Ez hosszútávon derék és hátfájást okoz. A pocakban növekvő baba a csípőcsontokat is egyre jobban eltolja egymástól, összességében testünk középső része teljesen átrendeződik

    A Pilates gyakorlatok célja éppen a testünk középső részének megerősítése, valamint a gerincoszlop rugalmasságának fokozása a mély izmok erősítése, a tartáshibák korrigálása.
A gyakorlatok hatására a meggyengült medencealapi, has és törzsizmok megerősödnek, visszanyerik tónusukat.
De nem csak ezért népszerű edzésmód a gyors regenerálódásra vágyó anyukák körében.
    A Pilates gyakorlatokat lassan végezzük, ülő, vagy fekvő testhelyzetben, ezért a torna nem terheli pluszban a szervezetet, ezért nem is befolyásolja a tejtermelést. A gyakorlatokhoz kapcsolódó speciális légzés javítja a keringést, növeli az oxigénfelvételt, ezzel is serkenti a regenerálódást és növeli a legyengült szervezet állóképességét.
A torna mindezeken felül ellazít, kikapcsol és energiával tölt fel.

A Pilates főbb hatásai:
  • segít a megváltozott súlypont helyreállításában, csökkenti a kialakult fokozott ágyéki gerincgörbületet (lordosis) ezáltal megszünteti a derékfájást
  • a háti és a mélyen fekvő gerinc menti tartó izmok megerősítésével elkerülhető a kisbaba emelgetésével járó és a szoptatás miatt kialakuló hátfájás
  • a haránt hasizmok megerősítésével segít a has körfogatának csökkentésében,
  • segít a régi forma és erőnlét gyors visszanyerésében
  • energiával tölt fel és jókedvre derít :)

Mikor lehet elkezdeni a gyakorlatokat?

Amennyiben a 6 hetes kontrollon az orvos mindent rendben talált,szép fokozatosan el lehet kezdeni a gyakorlatokat, de csak akkor, ha nem érzed megerőltetőnek és nem okoznak semmilyen fájdalmat.
A 12. héttől általában már mindenki elkezdheti, de legjobb az orvos véleményét is kikérni.


Kedvcsinálónak nézz, meg egy Interjút  Farkasházi Rékával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése