Messenger

hétfő

Mi is az az SMR és miért jó neked?

 

 Az SMR (Self Myofascial Release) egy világszerte egyre népszerűbb módszer az élsportolók és a rehabilitációs szakemberek körében is.

Az SMR magyarra fordítva önmagunk myofascia lazítását jelenti. 

De mi is az a fascia, illetve myofascia? És miért van szükség a lazítására?

Megpróbálom közérthetően, de egy ici picit tudományos alapokon megválaszolni ezt a kérdést:

A fascia=kötőszövet, mégpedig egy nagyon rugalmas, kollagénes rostos kötőszövet, ami az egész testünket körülveszi. Egy ezüstös hártya, ami beburkolja szerveinket, izmainkat, ereinket, idegeinket, csontjankinkat és MINDENT MINDENNEL ÖSSZEKÖT.



A fascia tele van érző receptorokkal ( sokkal több van a fasciában mint a bőrünkben) melyek érzékelik a mechanikai ingereket, a fájdalmat és eljuttatják az agyba sokkal gyorsabban mint az idegrendszer. Itt futnak az erek és az idegek is.

Ha fasciánk jó állapotban van, azaz rugalmas és laza, akkor segíti a mozgásunkat, könnyed, energiahatékony mozgást tesz lehetővé, ellátja izmainkat, belső szerveinket tápanyaggal, megfelelően közvetíti az ingereket, jól működik a testtudatunk (azaz mindig tudjuk hol vagyunk a térben, pl. csukott szemmel is könnyedén meg tudjuk érinteni az orrunkat)

 A myofascia az izmokat, izomkötegeket és izomrostokat körülvevő kötőszövet, tehát a mozgásban van nagyon nagyon fontos szerepe. A myofascia fontosságát a mozgásban csak mintegy 10-15 éve ismerték fel és kutatják azóta is.

A myofascia is egy rugalmas kötőszövet ami megnyúlásával elasztikus energiát tud tárolni amit visszaad a mozgásba. Ha azonban elveszti rugalmasságát, akkor ahelyett, hogy támogatná mozgásunkat, egy merev burkot képez az izmaink körül és nehézkessé válik minden mozdulatunk. ( Gondolj az idős emberek mozgására). Ez torzulást okoz a mozgásmintákban, ami kopásokhoz és fájdalomhoz vezet. Számos rendellenességért köztük pl. a krónikus derékfájdalomért, vagy ízületi fájdalmakért a myofascia merevsége felelős.



 A fascia rugalmatlansága következtében csökken a szövetek elcsúszása egymáson, nehézkes lesz a mozgás, romlik a vér és nyirokkeringés hatékonysága csökken a belső szerveink tápanyagellátottsága romlik a helyzetérzékelés, a testtudat

 

De vajon mitől veszti el ruglmasságát a fascia?

  • ·         Mozgásszegény életmód következtében sok összetapadás, un. crosslink jön létre, besűrösödik, csökken a szövet viszkozítása így a rugalmassága is

  • ·         A sérülések hatására kialakuló hegek, rövidülések mind csökkentik a rugalmasságot. Minden egyes húzódás, szakadás, megeröltetés ront a fascia rugalmasságán

  • ·         Sportolásból, vagy helytelen testtartásból eredő túlterhelések hatására megvastagszik és rugalmatlanná válik. pl. előreeső fejtartás miatt kialakuló „banyapúp” és nyaki merevség.

  • ·         Életkor - Idősebb korban egyre csökken a szövetek kollagén és víz háztartása ami szintén rugalmatlansághoz vezet, emellett minél idősebbek vagyunk annál több sérülés érte már a szöveteinket, egyre több a letapadás is.

  • ·         Stressz – stressz hatására  a kötőszövet kemény csomóssá válik, főleg nyak és a váll területén jellemző

  • ·         Genetikai adottságok – a nők kötőszövete általában gyengébb,  az erősebb testalkatú embereknél több a crosslinkek következtében kialakuló letapadás. De a származás is befolyásoló tényező.

  • ·         vízhiány – a kötőszövetek 80%-a víz ami fontos, mert csak magas viszkozítású szövetek tudnak egymáson könnyen elcsúszni. idős embereknél ez lecsökkenhet 50%-ra ami nagyon nehézkes mozgást eredményez. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, de a letapadások miatt nem tud eljutni a szövetekbe, ezért nem elég inni, mozogni is nagyon fontos és fontos a mechanikai stimuláció pl. SMR eszközökkel

  • ·         Táplálkozás – A fascia állapotára nézve is nagyon fontos az egészséges ételek fogyasztása, de legfontosabb  a cukor mennyisége. Ha túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk a glükóz reakcióba lép a fascia fehérjéivel (kollagén és elasztán) amik összetapadnak, merev crosslinkeket képeznek és elmerevítik a fasciát, sőt gyulladást is okoznak.

 

Mit tehetünk?

  • Sokat Mozgunk
  • Egészségesen táplálkozunk, kerüljük a félkész ételeket, figyelünk a cukorbevitelre ( napi 25-30g nőknél a megengedett hozzáadott cukor)
  • Elegendő vizet fogyasztunk
  •  Védekezünk a stressz ellen 
  •  Végül, de nem utolsó sorban edzzük a fasciánkat aminek az egyik nagyon hatékony módja az SMR

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése